Van Dettifoss naar Ásbyrgi

Het noorden van IJsland staat bekend om de ruwe natuur. Met deze stops kun je al een volledige dag vullen. Neem contact op via anna@dottirtravel.be om te zien of dit in jouw itinerary past!

Dettifoss

Een niet te missen hoogtepunt is ongetwijfeld Dettifoss. Deze 44 meter hoge waterval is de krachtigste van heel Europa en zal je niet onberoerd laten. Je kunt de waterval zowel van de oostelijke als van de westelijke kant bekijken. De oostelijke kant leent zich goed om foto’s te trekken van de volledige waterval, maar mijn voorkeur gaat uit naar de westelijke kant. Zeker als je doorrijdt naar Asbyrgi is de westelijke kant een stuk interessanter. Er zijn namelijk tussen Dettifoss en Asbyrgi heel wat interessante stops die je niet wilt missen. 

Dettifoss waterval noord-ijsland noorden asbyrgi impressive waterfall
Een van de meest indrukwekkende watervallen in IJsland is Dettifoss.

Hafragilsfoss

De eerste stop die je kunt maken na Dettifoss is het kleine broertje van Dettifoss: Hafragilsfoss. Om hier te geraken heb je een 4×4 nodig en volg je een pijltje naar rechts als je van Dettifoss komt. De waterval is minder indrukwekkend, maar je krijgt er wel een prachtig zicht over de canyon. Als je de oostelijke route neemt, kan je deze waterval ook zien en is het uitzicht net iets beter.

Hafragilsfoss dettifoss noord-ijsland Jökulsárgljúfur kloof
Kleine broertje van Dettifoss, meet Hafragilsfoss.

Hólmatungur

De volgende stop is Hólmatungur, deze vonden we minder de moeite. Je kunt er even de benen strekken en van het uitzicht genieten over de canyon, maar is zeker geen must-see. De route is enkel toegankelijk voor 4X4’s.

Holmatungur in Jökulsárgljúfur hafragilsfoss dettifoss asbyrgi vesturdalur
Geen must, maar wel een mooi uitzicht.

Vesturdalur (Hljóðaklettar)

We rijden door naar Vesturdalur. Hier kan je Hljóðaklettar ontdekken oftewel, the echo rocks. Dit zijn rotsen en basaltformaties die overbleven na een vulkaanuitbarsting. Het water van de Jökulsá á Fjöllum koelde de lava af en dat zorgde voor spectaculaire overblijfselen. Je kunt er wandelingen doen van 1 km tot 7 km. Wij deden de Rauðhólar circle van 5 km en dat duurde ongeveer 2 uur, er zijn zoveel bezienswaardigheden onderweg dat je niet zomaar in één stuk kunt doorwandelen. Je kunt in Vesturdalur ook overnachten met de tent of camper. Het leek een rustige, aangename camping in een prachtige omgeving.

Vesturdalur hljóðaklettar asbyrgi dettifoss jökulsárgljúfurnorth iceland noord-ijsland canyon
Uitkijken over het labyrinth van Vesturdalur

Asbyrgi

De laatste stop op deze route is Asbyrgi. Deze hoefijzervormige vallei is op z’n mooist als je ‘m van bovenaf ziet. Als je dat uitzicht wilt, heb je wat meer tijd nodig, je komt namelijk toe aan de camping en die ligt aan de voet van het hoefijzer op de begane grond. Van daar starten verschillende wandelingen, onder andere naar Áshöfði, dit is een wandeling van 7km (lus). Indien je geen zin hebt om te wandelen of je bent beperkt in tijd, kan je met de auto doorrijden naar Botnstjörn en daar een korte wandeling maken van 0,5u tot een uurtje. Hier kom je terecht bij een kleine oase waarbij je via een klein trapje nog een mini-uitzichtpunt krijgt over het hoefijzer.

Asbyrgi hoefijzer hoefijzervormige canyon ijsland noord-ijsland dettifoss
Asbyrgi gezien van op de begane grond

Wandel er op los

Geen zin om veel in de auto te zitten en toch de regio te ontdekken? Je kunt heel het traject ook te voet doen via de canyon trail, deze wandeling is 32 km lang en kan je in twee dagen wandelen. Ongetwijfeld geeft dit een veel gedetailleerder beeld van de regio en laat dit een sterkere indruk na, het staat alleszins nog op mijn IJsland bucketlist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *