Fimmvörðuháls: wandelen tussen watervallen, gletsjers en valleien

Je vertrekt aan de populaire waterval Skógafoss en eindigt in Þórsmörk, een prachtige groene vallei omringt door gletsjers en lavavelden. De wandeling is 25 kilometer lang en telt 1000 hoogtemeters.

Deze zomer wandelden mijn vriend en ik de route in één dag, wat zeker te doen is. We vertrokken ‘s morgens vroeg en deden er tien uur over inclusief pauze om te eten en (te) veel foto’s te nemen. Jammer genoeg was het erg mistig toen we op pad waren en zagen een groot deel van de wandeling niets. Deze trek staat er wel om bekend om in deels in de mist te zitten. Dus we waren hier wel op voorzien. De mist komt er doordat een groot deel van de wandeling zich tussen twee gletsjers bevindt waardoor er een soort microklimaat ontstaat. 

meerdaagse wandeling in IJsland thorsmörk fimmvorduhals
Met zicht op de gletsjer wandelen we richting Þórsmörk

Hoe dan ook, deze wandeling is het meer dan waard om even in de mist te zitten. De eerste kilometers is het watervallen jagen, om elke bocht en achter elke kloof schuit er wel een. Skógafoss mag dan de populairste zijn, Hestavaðsfoss en Innri Fellsfoss moeten zeker niet onderdoen. 

Eerste waterval na Skogafoss tijdens een meerdaagse wandeling van Skogafoss naar Thorsmörk
Hestavaðsfoss

Wij kozen ervoor om te lunchen in Baldvinsskáli. Hier betaal je 500 ISK voor het gebruik van de hut (we hadden onze eigen lunch bij). Maar het was het zeker waard, hier konden we droog nieuwe energie opdoen en even uitrusten. Het weer was erg onrustig, er was mist, het regende en er stond een stevige wind. Je kunt deze hut ook op voorhand boeken en overnachten, zodat je de wandeling niet in één dag hoeft te doen.

Wandelen over de icefields tijdens een meerdaagse wandeling van Skogafoss naar Thorsmörk tussen twee gletsjers
Wandelen door de icefields in de mist.

Niet veel later bevonden we ons op de “icefields” dit zijn stukken waarna je sneeuw over moet tussen de twee gletsjers: Eyjafjallajökull en Mýrdalsjökull. Hier is het weer altijd een beetje grimmig. Het is ongelooflijk als je goed beseft waar je loopt, een zwart-wit landschap waarbij het zwart de lava is van de uitbarsting van de Eyjafjallajökull in 2010 en het wit de sneeuw, die in stand wordt gehouden door de nabij gelegen gletsjers.

meerdaagse wandeling in IJsland thorsmörk fimmvorduhals
Nieuw lavaveld na de uitbarsting van de Eyjafjallajökull

Niet veel later verandert het landschap (en vaak ook het weer) opnieuw. Deze keer wordt alles een beetje groener, dit kan maar één ding betekenen: Þórsmörk. Geef je ogen de kost en neem de tijd om hier en daar gewoon eens stil te staan of te gaan neerzitten en te genieten van de magnifieke omgeving. Je kunt ‘s avonds de bus terugnemen of kamperen in Básar, wij kozen ervoor om op de camping te blijven slapen en de bus te nemen de volgende ochtend.

Afdalen naar Þórsmörk tijdens een meerdaagse wandeling van Skogafoss naar Thorsmörk tussen twee gletsjers
Afdalen naar Þórsmörk

Waar moet je op letten als je deze wandeling wilt doen?

  • Vraag voor je vertrek of het veilig is om te vertrekken aan de camping waar je vertrekt (Skógafoss of Þórsmörk),
  • Beslis of je de wandeling in één dag doet of overnacht in een van de hutten onderweg,
  • Neem eten, water en snacks mee voor één of twee dagen (water kan je ook opvullen uit de rivier de eerste 8 – 10 km van de wandeling),
  • Ook al schijnt de zon bij vertrek, neem warme en waterdichte laagjes mee,
  • Vertrek niet zonder een wandelgps waar de route opstaat,
  • De wandeling is fysiek zwaar, zorg dat je op voorhand getraind hebt en dat je in goede  conditie verkeerd.

Reis jij binnenkort naar IJsland, maar kan je nog wel wat hulp gebruiken bij je planning? Neem contact op met mij! Klik hier 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *