De parel van het zuiden: Skaftafell

Neem een kijkje in mijn reisdagboek, hier deel ik mijn kennis en ervaringen over IJsland.Wil jij reisadvies naar IJsland? Neem dan hier contact op met mij.

Heb ik al gezegd dat het nationaal park Skaftafell een van mijn favoriete plekken is in IJsland? Een must-see als je het mij vraagt. Ik houd ervan om te wandelen en de kracht van de natuur te aanschouwen, Skaftafell is daar de ideale plek voor. Benieuwd naar deze prachtige plek? Lees dan zeker verder.

Skaftafells hoogtepunten

  • de waterval Svartifoss met basaltformaties,
  • de vallei Mörsárdalur,
  • de berg Kristínartindar en
  • de gletsjer Skaftafellsjökull.
Skaftafellsjökull: de gletsjer van Skaftafell.
Svartifoss: waterval met basaltkolommen.

Niet te missen

Al deze elementen vormen een geweldige combo op beperkte oppervlakte. Het park is een ideale uitvalsbasis voor iedereen die het natuurpracht van IJsland wilt ervaren. Al is het maar om kort de benen te strekken tijdens een lange autorit, deze plek mag je niet missen! Idealiter blijf je er een hele dag of meerdere dagen.

Grote camping

Er is een grote camping die zeer goed is uitgerust. Ideaal als je met een camper of met de tent reist, er is altijd plaats. Naast het bezoekerscentrum is een basic snackbar waar je ook vegan kunt eten.

Tentje zetten op de camping.

Maar wat kan je er doen?

De meest bewandelde route is deze naar Svartifoss, een aangelegd pad toont je de weg. De waterval ligt op ongeveer 2 km van de camping en is dus zeer toegankelijk. Je kunt er ook een lus maken langs Sjónarsker (een viewpoint) en Sel (oude turfhuisjes die je kunt bezichtigen). Deze lus is ongeveer 5,5 km lang.

Een deel van de paden is duidelijk gemarkeerd en mooi aangelegd.

Verder is het ook de uitvalsbasis voor langere en avontuurlijke wandelingen. Zo kan je een dagtocht doen in de Mörsárdalur vallei naar een verborgen ijsmeer of de Kristínartindar top beklimmen. Die laatste kan ik sterk aanraden voor wie een uitdaging wilt. Het is een van mijn favoriete dagtochten in IJsland. Ontdek via deze link de verschillende wandelroutes.

Op weg naar Kristinartindar.
Het uitzicht vanop de top van Kristinartindar.
Ik bovenop Kristinartindar, wat een overwinning!

Doe een gletsjerwandeling

Ga je liever next level? Kies dan voor een gletsjerwandeling of -klim, deze boek je best op voorhand via Tröll.

Skaftafell is als je het mij vraag een niet te missen en unieke plek in IJsland. Zoveel natuurlijke elementen die samenkomen op één plek, je zult je er niet vervelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *