IJsland: het land van ijs, vuur en vegan food

IJsland. Ongelooflijk hoeveel herinneringen, gedachten en emoties één woordje kan oproepen. Deze steeds populairdere reisbestemming heeft een speciaal plekje in mijn hart. Van kleins af ga ik regelmatig naar IJsland, om de familie aan mijn papa’s kant te bezoeken en het land te ontdekken. Meer dan 30 jaar geleden kwam mijn vader naar België en is hier blijven plakken. Ik neem jullie graag mee op een culinaire reis door de hoofdstad van IJsland: Reykjavík.

Jökulsárlón, gletsjermeer in IJsland
Jökulsárlón, gletsjermeer in IJsland

IJsland heeft de voorbije tien jaar enorme stappen gezet op het vlak van het toegankelijk maken van vegan voeding. Je kunt bij wijze van spreken eender welk restaurant binnenstappen en er staat een vegan gerecht op de kaart, of ze maken er met plezier eentje op aanvraag. Houd er wel rekening mee dat in heel IJsland het aanbod aan restaurants sowieso beperkt is. Daarom bespreek ik hier enkel de hoofdstad. Hieronder licht ik de meest vegan vriendelijke restaurants toe, maar er zijn er ongetwijfeld nog veel meer. Ook erg leuk om te weten als je door het land reist: elke supermarkt en dan vooral Krónan en Hagkaup hebben een groot vegan aanbod. Denk aan plantaardige melken, kazen, vleesvervangers, diepvriespizza, ijsjes, snacks, koeken, etc. Bónus is goedkoopst, maar heeft minst vegan aanbod.

Gló

Een van de meest populaire restaurants in IJsland is Gló, er zijn verschillende vestigingen en bijna iedereen kent de keten. Ze serveren gezonde, meestal vegan, gerechten. Erg handig als je zin hebt in een gezonde take-away. Toen ik er deze zomer was, ben ik er regelmatig binnengesprongen. Ik heb er een burger gegeten die een beetje tegenviel, ze zijn vooral gespecialiseerd in gezonde “bowls” die erg zijn aan te raden. Zo nam ik de bus naar Landmannalaugar, maar stopte ik eerst bij Gló voor een gezonde take-away lunch. Als vleesvervanger gebruiken ze Oumph, het lijkt op de plantaardige kipstukjes die wij hier in de winkel hebben liggen. Oumph is bijna overal te verkrijgen in IJsland en lijkt ontzettend goed op echt vlees.

Fákafen 11, 108 Reykjavík

Laugavegur 20b, 101 Reykjavík

Engjateigur 19, 105 Reykjavík

Hæðasmári 6, 200 Kópavogur

Vegan burger bij Gló
Vegan burger bij Gló

Kaffi Vinyl

Dit restaurant had vroeger een volledig vegan menu, jammer genoeg zijn er nieuwe eigenaars en is de menu niet meer vegan.

Hverfisgata 76, 101 Reykjavík

Kaffi Vinyl

Veganæs

In dit restaurant ben ik jammer genoeg niet geraakt. Dit is een nieuw geopende, volledig vegan zaak waar je terecht kan voor vegan fastfood. Denk aan burgers, frietjes, panini’s met kaas en andere snacks. Ze organiseren ook regelmatig benefieten en drag shows ten voordele van goede doelen die opkomen voor dierenrechten.

Tryggvagata 22, Reykjavik

Veganæs

Lemon

Deze juice- en snackbar heeft verschillende vegan opties op de kaart. Een hongertje? Dan kan je hier terecht voor een broodje, smoothie of gezonde juice. Deze kleine keten heeft ook verschillende vestigingen.

Suðurlandsbraut 4 108 Reykjavík

Hjallahrauni 13 220 Hafnarfirði

Laugavegur 56 101 Reykjavík

Glerárgata 32 600 Akureyri

Nings

Voluit Nings veitingahús (wat zoveel betekent als Nings restaurant). Hier ben ik jammer genoeg ook nog niet geraakt. Op het menu staan verschillende vegan gerechten, die zijn aangeduid met een speciaal icoontje. In dit Aziatische restaurant vind je vooral noodle- en rijstgerechten, denk bijvoorbeeld aan gewokte groentjes met tofu, noedels en een pindasausje. Klinkt niet slecht he?

Hlíðarsmára 12 201 Kópavogi

Suðurlandsbraut 6 108 Reykjavík

Stórhöfða 17 110 Reykjavík

Joylato

IJsland staat onder andere bekend voor pannenkoeken. Te pas en te onpas (nu ja, kan dat?) bakken de IJslanders pannenkoeken. Standaard opgerold in kristalsuiker of netjes gevouwen met aardbeienconfituur en slagroom. Deze vegan variant kan je trouwens in Gent bij V-Box vinden. Bestel er de Icelandic Ingunn, mijn zus heeft deze pannenkoek genoemd naar onze IJslandse oma, die ons de smaak van de pannenkoeken heeft meegegeven, weliswaar in een plantaardig jasje. Bij Joylato ging ik voor een heerlijke pannenkoek met banaan, pindakaas en agavesiroop, gewoonweg heerlijk!Dit is trouwens een hele leuke straat om even door te wandelen, met veel huisjes zoals ze vroeger waren.

Njálsgata 1, 101 Reykjavík

Vegan pannenkoek bij Joylato

Reykjavik Roasters / Te og Kaffi

Reykjavík is gevuld met koffiebars. Ik ben op zondag enkele keren bij Reykjavík Roasters en Te og Kaffi (vertaald: thee en koffie) geweest om mijn reis verder voor te bereiden. Vaak hoef je voor havermelk in je koffie geen supplement te betalen, dat kan wel tellen qua vegan vriendelijkheid. Jammer genoeg kost een standaard warme chocomelk wel 6 euro. Deze koffiebars hebben ook standaard vegan gebak en taartjes.

Te og Kaffi heeft 12 vestigingen in IJsland, op hun website staat een handig kaartje met adressen: www.teogkaffi.is

Reykjavik Roasters heeft 3 vestigingen:

Kárastígur 1 101 Reykjavik

Brautarholt 2 105 Reykjavik

Ásmundarsafn Freyjugata 101 Reykjavik

Íslenska Flatbakan

Dit is by far mijn favoriet. Hoe kan het ook anders, een pizzeria met 6 vegan pizza’s op de kaart. Geen saaie margherita’s maar pikante pizza met vegan chorizo en banaan. Of een barbecue pizza met Oumph, barbecuesaus en groentjes. Na lang twijfelen koos ik uiteindelijk voor de pizza met witte saus, look, dadels, frisse salade en pikante saus. Een geweldige keuze want het smaakte enorm. De volgende dag zou ik op het vliegtuig naar België stappen, dus het was een soort afscheidsdinner met de familie.

Bæjarlind 2, 201 Kópavogur

Heerlijke pizza met slaatje

Hamborgarafabrikan

Van dit restaurant zijn er ook twee in IJsland, wij gingen bij de vestiging in Akureyri (de hoofdstad van het noorden). Op de kaart staat duidelijk wat er vegan is (ook de sausjes zijn goed aangeduid), we bestelden een pikante en een barbecue burger met frietjes. Zo lekker! We moesten er nog even iemand van de service bijhalen omdat ik ervan overtuigd was dat ik vlees had gekregen, maar het was Oumph! We hebben ervan genoten en zaten helemaal vol. Dit restaurant houdt ook een teller bij van het aantal IJslanders in IJsland (toen wij er waren stond de teller op 350.646).

Kringlan Shopping Center 104 Reykjavik

Höfðatorg Tower105 Reykjavik

KEA Hotel, Groundfloor 600 Akureyri

Dóttir Travel

Dit jaar besliste ik mijn passie voor IJsland uit te bouwen, vanaf nu kan je bij mij terecht voor professioneel reisadvies naar IJsland onder de naam Dóttir Travel. Contacteer me via Facebook, Instagram of stuur een mailtje naar anna@dottirtravel.be

Ik schreef dit artikel voor www.evavzw.be een VZW die plantaardige voeding toegankelijker maakt voor iedereen. Check zeker hun receptenpagina vol lekkers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *