Zwemmen in IJsland, een must!

Een cruciaal item om mee te nemen naar IJsland is je zwempak. Zomer of winter (en dan zéker winter) IJslandse zwembaden zijn zalig. Niet alleen hebben ze een sportieve functie, meer nog, zijn ze een plaats om bij te praten, even uit te rusten of vanuit een zalig warm bad naar het noorderlicht te kijken…

Zwemmen in Westfjorden van IJsland
Zwemmen tussen de fjorden in IJsland.

Enkele weetjes:

  • bijna elk IJslands stadje heeft minstens één zwembad,
  • de gemiddelde watertemperatuur is 28°C,
  • het water komt warm uit de grond en wordt niet extra verwarmd,
  • de meeste zwembaden zijn buitenzwembaden of hebben die optie,
  • zwembaden zonder hot pot of jacuzzi zijn uitzonderingen,
  • naakt douchen is een must!

Ok, ik ga even dieper in op het laatste puntje. Voor veel mensen is dit wat shockerend, maar in IJsland is het de normaalste zaak van de wereld. Wanneer mijn IJslandse familie naar België komt moet ik ze waarschuwen om niet naakt te douchen (stel je voor). Verder vinden ze er ook niet veel aan, de Belgische zwembaden zijn meestal een graadje of 5 te koud.

Nu terug naar dat naakt douchen, moet dat echt? Ja, dat moet echt. Op deze manier toon je respect voor de lokale cultuur en gebruiken. Het is voornamelijk een kwestie van hygiëne, als je het toch waagt om met zwempak te douchen, zul je veel kwade blikken krijgen en is de kans groot dat een opzichter je hierop zal wijzen en je terugsturen. Dat is pas gênant.

Dussss, ben je in IJsland en heb je pech met het weer? Dan is een bezoekje aan het plaatselijke zwembad het ideale alternatief!  

Krossneslaug, het meest desolate zwembad van IJsland.
Krossneslaug, het meest desolate zwembad van IJsland.

Mijn vier favoriete zwembaden zijn

Wat is jouw favoriete zwembad in IJsland? Laat het mij weten in de comments!

Infinity pool in het noorden van IJsland, Hofsos
Infinity pool in het noorden van IJsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *