Landmannalaugar zonder 4×4 huurwagen

Neem een kijkje in mijn reisdagboek, hier deel ik mijn kennis en ervaringen over IJsland.

Wil jij reisadvies naar IJsland? Neem dan hier contact op met mij.

De omgeving

Landmannalaugar is een pareltje in het binnenland van IJsland. Als je op de kaart kijkt ligt het eerder in het zuiden, maar de omgeving is er typisch IJslands binnenland. Hoe ziet dat er dan uit, zo typisch binnenland? Het landschap golft op en neer, met hier en daar een dal, een rivier of gewoon een open vlakte. Het ene moment zit je precies in een zwart-wit film en het ander moment wordt je overspoeld door kleuren. Je stapt over kiezels, keien, rotsen, sneeuw, je springt over een beekje en plots ruik je iets… Ligt er iets te rotten? Nee, je komt in de buurt van fumarolen, dit zijn scheuren in de aardkorst waar hete damp uit ontsnapt, ze ruiken naar rotte eieren omwille van de zwavel die ze bevatten.

Landmannalaugar tent hike binnenland laugavegur trektocht hut reisadvies itinerary iceland
Landmannalaugar is een lappendeken van kleuren, geuren en texturen.

All by myself

Eind augustus 2018 ging ik op m’n eentje naar Landmannalaugar. Ik ben niet het type dat alleen reist, ik heb graag mensen rond me om leuke, moeilijke en mooie momenten mee te delen. Maar ik wou het eens proberen. Mijn tante zette me af aan de aan de bushalte in Reykjavik en de bus zou me op mijn bestemming brengen. Ik had een grote rugzak met zo weinig mogelijk grief in. Ik zou er drie nachten blijven en veel wandelingen met.. mezelf! En dat was best nog leuk.

Hoe lang blijf je er?

Veel mensen gaan naar Landmannalaugar als daguitstap, dit is perfect mogelijk. Ze beperken zich dan tot de 3-uur durende wandeling (een lus) naar de top van Bláhnúkur, daar krijg je een uitzicht over het gebied en het lavaveld ‘Laugahraun’. Je hebt er dus een prachtig zicht, maar je zult het pad met anderen moeten delen en het pad verlaten wordt niet geapprecieerd. Je zult zien dat er op bepaalde plekken, touwtjes zijn gespannen om het mos te beschermen dat jarenlang werd platgetrappeld door onwetende bezoekers. Respecteer dus het pad en geef de natuur een kans om terug te groeien. Je kunt ook de minder toeristische paden bewandelen, of een dagje extra blijven en ‘s morgens vroeg vertrekken. Je kunt er gerust 3-4 nachten je tent opzetten en dagtochten doen zonder je te vervelen.

iceland landmannalaugar hike laugavegur hrafntinnusker highlands binnenland reisadvies must see
Where to next?

Pro tip: kom ‘s avonds toe in Landmannalaugar en boek (ruim op voorhand) een overnachting in de hut, neem je tent mee of huur een camper. Sta ‘s morgens vroeg op en je hebt Landmannalaugar als het ware voor jezelf… De camping staat meestal goed vol, maar dit is niets in vergelijking met de dagtrippers die ‘s middags toekomen. Een groot deel van de mensen die er overnacht begint de volgende ochtend aan hun Laugavegur trektocht, de populairste 4-daagse trektocht in IJsland.

De busrit

Nu, terug naar de busrit. Het was een zeer aangename rit, ze duurt ongeveer 5 uur. Ik zat op m’n gemak dus ik bekeek mijn wandelboek en begon al te dromen van de komende dagen. Regelmatig stopte de bus om even je benen te strekken en net voor de afslag naar het binnenland stopten we een half uurtje bij een kleine supermarkt. Ideaal om nog enkele snacks mee te pikken. In hetzelfde gebouw was ook een apotheek en een bakkerijtje in, handig dus voor mocht je nog iets vergeten zijn.

Niet veel later lieten we het asfalt achter ons en begon de rit iets woeliger te worden. De baan werd een grindpad met kuilen en dikke keien, hier wordt duidelijk waarom je een 4×4 nodig hebt om in Landmannalaugar te geraken. Het landschap werd steeds indrukwekkender, ik voelde mijn lichaam volstromen met energie en maakte een onhoorbaar kreetje van spanning. Nog maar enkele uurtjes nu! De regen trok strepen op het raam, ik zag er een beetje tegenop om in die regen mijn tent op te zetten, maar die gedachte maakte snel plaats voor “we zien wel, misschien is het tegen dan al droog”.

Het busnetwerk in het binnenland.

Overnachten in Landmannalaugar

Ik had een tent bij en weinig ervaring met die op m’n eentje op te zetten, maar ik zag het volledig zitten. Het regende nog amper en ik had er zin in. Ik legde alles klaar om de tent op te zetten, nam de eerste piquet en duwde die in de grond. Of toch, dat probeerde ik. Maar het lukte niet, ik probeerde nog eens. Nope, die piquet gaat er niet in! Het lag niet aan de piquet in kwestie, maar wel aan de ondergrond. Geen zacht grasveld, wel een harde ondergrond bestaande uit: stenen. Hoe ga ik dit oplossen… Ik keek rond naar de tenten die al stonden. De tenten waren rondomrond bezaait met dikke stenen. Dus ik ging ook stenen rapen, dat was niet moeilijk. Ik probeerde het nog eens en gebruikte een steen als hamer. Dat ging al beter!

Een tent opzetten op stenen, het kan!

Uiteindelijk ben ik 45 minuten bezig geweest met het opzetten van de tent, in ideale omstandigheden duurt dit ongeveer 15 minuutjes. Maar ze stond en ik was tevreden van het resultaat: stevig en strak. Achteraf zou blijken dat ze echt heel goed opstond! Op dag twee trok er een hagelbui over de camping. Met een bang hart ging ik kijken toen het even was gestopt, ze stond nog recht en al mijn gerief was nog droog. Ik kon met een gerust hartje gaan slapen.

De tent opzetten in Landmannalaugar: check!

Wil jij reisadvies naar IJsland? Neem dan hier contact op met mij.

One Reply to “Landmannalaugar zonder 4×4 huurwagen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *